Összesen négy darab készült abból az Aston Martinból, melynek még piacon lévő utolsó példányát most adták el egy aukción – nem kevesebb, mint 1 millió 230 ezer fontért.

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on!

Az Aston Martin minden évben megrendezi árverését (az idei volt a 13.), melyen értelemszerűen fantasztikus ritkaságok cserélnek gyakran gazdát. Idén 46 autót adtak el, összesen 6,5 millió font értékben.

A buckinghamshire-i Newport Pagnellben rendezett aukció sztárja azonban minden kétséget kizáróan a DB4GT Zagato Sanction II Coupe volt, melyért végül 1 millió 230 ezer fontot fizetett új gazdája.

A korábban Phil Collins menedzsere tulajdonában lévő autó története megér pár sort. Az Aston Martin (együttműködésben a Zagatóval) 1961 és 1963 között gyártotta a DBRGT jelű modellt, amiből 23-mat terveztek elkészíteni, ám végül csak 19-et sikerült befejezni.

A gyár 30 (!!) évvel később küldte el a maradék négy, gyakorlatilag félkész darabot a Zagato milánói műhelyébe, hogy három évtized után pontot tegyenek a széria gyártására.

A némileg módosított jelű DB4GT Zagato Sanction II Coupe annak rendje s módja szerint el is készült, gyakorlatilag mindegyik az előd pontos (ámde némileg továbbfejlesztett – például az eredeti 3,7 literes helyett immár 4,2 literes motor 5,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára) másaként.

Tehát a DB4GT-ből összesen négy darab készült, ebből került most kalapács alá a jelenleg piacon lévő utolsó autó, ami természetesen rekordáron kelt el. (Bár sok kétségünk nincs, hogy előbb vagy utóbb bukkan még majd fel a sorozatból...)

És még mindig nem ez minden idők legdrágább Aston Martinja: azt 2010-ben vette meg 2,6 millió fontért az amerikai autóőrült Harry Yeaggy – ami abból a szempontból nem is csoda, hogy a járgány a James Bond-sorozat filmjeinek talán leghíresebb darabja, az 1964-es Aston Martin DB5.

Ha tetszett a poszt, olvassa el ezeket is!

Egy egészen különleges luxusház

Az egymillió dolláros parkolóhely

Elkelt Heath Ledger háza – nézze meg!

A világ legnagyobb medencéje 

Íme, a katari emír 250 millió fontos palotája!