Nem könnyű ezt feldolgozni, így a válság közepén (?), de vannak családok, ahol a „méhecske megporozza a virágot” problematikát meghaladja az a kérdés, hogy miként és mikor közöljék a csemetékkel, hogy kőgazdagok? Mindjárt mondjuk a választ! (Ha esetleg valamelyik multimilliomos olvasónk innen tájékozódna...)

A probléma csak első pillantásra tűnik elhanyagolhatónak (bár a magunk részéről egyelőre nem értjük, hogy egy kicsit idősebb gyerek hogyan nem veszi észre, hogy nem a nyomornegyedben laknak és anyuci nem biciklin viszi iskolába, de ez csak akadékoskodás), legalábbis azon tanulmány szerint, amelyet 100 olyan család megkérdezésével készítettek, akiknek nettó vagyonuk meghaladja a 20 millió dollárt.

Gyorsan le is lőjük a poént: a megkérdezettek egyharmada csak a gyerek nagykorúságakor (azaz a 21. életéve betöltése után) tárja az utód elé a vagyoni helyzetüket és annak következményeit. A családok 16 százaléka érzi úgy, hogy már egy 16 éves gyerek is van annyira felnőtt, hogy érdemes legyen vele ezt megbeszélni.

Minél korábban, annál jobb?

A kutatást végző SEI Private Wealth Management nevű cég következtetése, hogy „egyre nagyobb a kommunikációs szakadék a magas bevétellel rendelkező családokban”.

A legsikeresebb családok gyakran és már a gyerek minél kisebb korától elkezdenek beszélgetni pénzügyi kérdésekről, amitől a gyerekek úgy érzik, őket is bevonják a döntésekbe, ami jobban felkészíti őket a jövőre” - mondta a SEI ügyvezető igazgatója, Michael Farrell.

Tényleg komolyra fordítva a szót, azért szólnak érvek amellett is: ne áruljuk el egy kamaszodó gyereknek, hogy a családnak van mondjuk 200 millió dollárja. Kezdjük rögtön azzal, hogy ebben a korban az ember általában nem a visszafogottságáról ismerszik meg, elképzelhető, milyen hatása lehet annak, ha kiderül, a család pénze gyakorlatilag elkölthetetlen (nyilván azért megpróbálnák a lehetetlent). Arról nem is beszélve, hogy nyilván szinte kivétel nélkül mindenki abból indulna ki, hogy a pénz nagy részét ő örökli majd, ami nem feltétlenül az ambíció melegágya.

Bill Gates példája

Márpedig az önerőből meggazdagodott családok jó része nem szeretné, ha a gyereke nem harcolna meg a saját karrierjéért (gondoljunk csak Bill Gatesre és feleségére, akik vagyonuk döntő hányadát jótékony célokra fordítják – persze ettől még nem sajnáljuk a gyerekeiket, de ettől ez még tény. A fenti képen egyébként a Gates-család látható.).

Az is igaz persze, hogy egyetlen dolog van annál a gyereknél, aki alig várja a maga 200 millió dolláros vagyonát – az a gyerek, akit váratlanul ér. Amikor kiderül, elég jó esély van arra, hogy esztelen költekezésbe kezd.

Nincs titok

Arról már nem is beszélve, hogy az internet korában szinte lehetetlen titokban tartani a gyerek előtt a pontos pénzügyeket. Tehát a gyerek alighanem tudni fogja, hogy a család gazdag – más kérdés, hogy a mértékkel is tisztában lesz-e...

Így aztán bármit is mondjon bármilyen kutatás, végül mégis csak oda lyukadunk ki, hogy nincsenek biztos receptek, minden a családon belüli viszonyoktól, a hagyományoktól (ha vannak...) és természetesen a gyerek személyiségétől függ.

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, szülőnk, a Kívül tágasabb oldalán! Rengeteg jó sztorival, linkekkel, érdekességekkel és játékkal várjuk!

Ha tetszett a poszt, olvassa el ezeket is:

Hogyan legyünk milliárdosok – 10 jó tanács

A leggazdagabb halott sztárok

Hol élnek a szupergazdagok?