Két év alatt megduplázódott a magas jövedelműek körében végzett adóellenőrzések aránya. A hatóság szerint emögött semmilyen politikai ráhatás nincs. Csak éppen véletlenül létrehoztak egy kifejezetten a gazdagokat célzó akcióegységet. Mindezt az Egyesült Államokban.

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on!

Ha valaki évi egymillió dollárnál többet keresett tavaly, akkor az esélyei egy kiadós adóvizsgálatra most kétszer akkorák, mint 2009-ben – derül ki az amerikai adóhivatal, az IRS (Internal Revenue Service) adataiból.

Míg 2009-ben 6, addig egy évvel később 8, míg tavaly már a milliomos keresők 12,5 százalékát ellenőrizte az adóhivatal, amely tagadja, hogy bármilyen politikai indok állna a számok növekedése mögött.

Mindenki egyenlő?

A magas auditarány annak tudható be, hogy az IRS „szeretné ha a kereseti létra alsó fokain állók is tisztában lennének vele, hogy a felső fokokon lévőkre ugyanazok a törvények és gyakorlat vonatkozik, mint rájuk” - nyilatkozta Steven Miller, a hivatal egyik vezetője. (Mi pedig eltűnődünk, hogy most akkor van politika mögötte, vagy nincs, mert a fentiek alapján azért nehéz lenne egyértelműen kizárni.)

Az adatok érdekes dolgok persze, hiszen közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy a 200 ezer dollárt vagy annál kevesebbet keresők esetében az elmúlt években változatlanul 1 százalék esik bele a vizsgálatok körébe, míg az e fölötti bevétellel büszkélkedők csoportjában 3-ról 4 százalékra emelkedett az arány.

Két ok

Az egymillió dollár fölötti bevétellel rendelkezők esetében az emelkedésnek két alapvető oka lehet. Az egyik az az IRS-en belüli speciális csoport (a Global High Wealth Industry Group), amely kifejezetten a gazdagok adóelkerülési technikáinak leleplezésére jött nemrég létre.

A másik valószínű ok ennél jóval prózaibb: a válság hatására drámaian csökkent az évi egymillió dollárnál többet keresők tábora. Míg 2009-ben közel félmillióan (441 ezer 715-en) vallottak be évi egymilliónál nagyobb jövedelmet, addig ezek száma tavaly már csak 291 ezer 831, ami 34 százalékos (!!) csökkenés. Így aztán nem nehéz kiszámolni, hogy ha ugyanannyi adóellenőrnek egyharmadával kevesebb embert kell ellenőrizni, akkor arányosan többen kerülnek a kalapba.

Érdekes módon a jelentésből az nem derül ki, hogy az IRS mekkora bevételt szedett össze a gazdagoktól, összesen azonban 55 milliárd dollárnyi bevételt produkált büntetésekből.

Ha tetszett a poszt, jöhetnek ezek is?

Nézegessen 25 milliós italszámlát!

Megvehető-e az amerikai elnökség?

Ilyen hotelt még nem látott!

Csúcsluxus a repülőn

Sztárok és csodaautóik