Amikor a válság már az európai királyi udvarokban is érezhető, na, akkor igazán nagy a baj. Márpedig most érezhető. Gyorsan körül is nézünk!

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on!

Kezdjük Belgiumban, ahol II. Alberttel az a csúfság esik éppen meg, hogy a fizetéséből kénytelen fenntartani a palotáit és villáit. A belga uralkodó fizetését a mindenkori infláció mértékével emelik, függetlenül a gazdasági körülményektől.

Ez idén konkrétan azt jelentette, hogy a 13,8 millió dollárnyi állami fizetést 446 ezer dollárral kellett volna megemelni. Ehelyett nemcsak hogy lemondott a korrekcióról, de bejelentette: ingatlanjai fenntartási költségének egy részét is átveszi az államtól.

A lépés jelzi, hogy a komoly gazdasági problémákkal küzdő országokban az uralkodók sem mentesíthetik magukat a nyomás alól” - nyilatkozta a genti egyetem professzora, Herman Matthijs.

Megszorítás a spanyoloknál, briteknél is

Ha körülnézünk Európa több országában is, kiderül, ott sem jobb a helyzet. Spanyolországban például 5 százalékkal csökkentették a királyi család költségvetését (már „csak” évi 11 millió dollár), miközben a palota alkalmazottainak (köztük a királynak!) a fizetése 15 százalékkal lett kevesebb.

I. János Károly évi 292 ezer 752 euró fizetést kap, a trónörökös Fülöp 146 ezer 376 eurót, míg Zsófia királyné és a három hercegnő összesen 375 ezer eurón kénytelenek osztozni.

Nagy-Britanniában a kormány öt százalékkal csökkentette a királyi család jussát, II. Erzsébet és családja így kénytelen megelégedni 49,5 millió dollárral.

Hollandiában Beatrix királynő, Vilmos Sándor koronaherceg és felesége, Maxima szintén megszorításokat volt kénytelen bevezetni, ők az utazási költségeken spórolnak.

Ha tetszett a poszt, jöhetnek ezek is?

Megmutatjuk Jennifer Aniston új házát

Rekordot dönt a Super Bowl?

Gordon Ramsay Amerikában vett luxusházat

Itt nyaral Vilmos herceg és felesége

Eladó Shrek atyjának háza