A pénz nem boldogít” - tartja a mondás, ám egy tanulmány szerint ez nem egészen így van, hiszen bizonyos összeg képes bizonyos boldogságot generálni. A bűvös összeg (legalábbis Amerikában) az évi 75 ezer dollár (kb. 17 millió forint) – ezen a ponton tetőzik a megkérdezettek boldogsága.

A Barclays bank által megrendelt felmérés szerint a növekvő bevétel nagyobb boldogságot okoz, mint a növekvő vagyon, ráadásul az a jólét, amiért megdolgoztunk, nagyobb boldogságot okoz, mint az örökölt.

Eddig azért a megállapítások nem hatottak a megdöbbentő újdonság erejével, ám az már jóval érdekesebb, hogy míg a 1,5-3 millió dolláros vagyonnal rendelkezők 71 százaléka állítja, hogy elégedett a pénzügyeivel, addig ez az arány a 15 millió dollárnál nagyobb vagyont felhalmozottaknál 76 százalék, azaz nem jelentős a különbség.

Érdekes módon más a helyzet a bevételek vizsgálatakor, hiszen míg a (vizsgált tartományban) legalacsonyabb összegek felett rendelkezők 64 százalékban voltak elégedettek, addig a skála másik végén az arány már 80 százalék.

Az ok, amiért a több pénz gyakran mégsem jelent nagyobb boldogságot, az a miatta kitörő családi viszály. Értelemszerűen (és ezt a felmérés is alátámasztja) minél nagyobb a vagyon, annál nagyobb a konfliktus esélye. A 1,5-3 millió dolláros tartományban 40 százalék, míg a 15 millió fölötti sávban 46 százalék értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy a pénz családi konfliktusokhoz vezet.

Az jutott eszünkbe, hogy vajon ezek az arányok mennyire lehetnek érvényesek a kevésbé vagyonos családok esetében?

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, szülőnk, a Kívül tágasabb oldalán! Rengeteg jó sztorival, linkekkel, érdekességekkel és játékkal várjuk!

Ha tetszett a poszt, olvassa el ezeket is:

Charlie Sheen kúriája

Őrjítő szirén lett Megan Foxból

Itt a szupermodellek bandája!