Nemrég arról írtunk, hogy a Credit Suisse legfrissebb elemzése szerint a világ milliomosai és milliárdosai, azaz a lakosság fél százalékának kezében van a Föld javainak 39 százaléka. Most egyet továbblépünk és megnézzük, mi a helyzet Amerikában, hol él a legtöbb milliomos?

New Yorkban és vonzáskörzetében összesen 7720 ember mondhatja el magáról, hogy nettó vagyona (amibe minden, így az ingatlan is beszámít) eléri vagy meghaladja a 30 millió dollárt – áll a Wealth-X felmérésében.

A második helyezett Los Angeles (4350), míg a harmadik helyen San Francisco (4230) található, amit Chicago (2550) követ, jelentősen lemaradva.

Ezek a száraz adatok, amelyek azért pár komolyabb következtetésre is alkalmat adnak. Az egyik, hogy elég komoly szakadék van még a leggazdagabb városok között is, elég ha csak a New York és Chicago közötti háromszoros szorzót vesszük.

Aztán az is kiderül, hogy a nagy vagyonok még mindig a pénzügyi szektorban születnek, ezen a téren pedig New York elsősége megkérdőjelezhetetlen (nem véletlenül a Wall Street elfoglalását tűzte ki célul a legújabb világmozgalom, legalábbis a nevében).

Jelenleg a pénzügyi szolgáltatások korszakát éljük. Ma az jut előre, aki jó matekos és van benne némi szerencsejátékos hajlam, ami szükséges a kereskedéshez” - mondta a felmérést végző cég részéről David Friedman.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy minden szupergazdag a dobogós városokban élne, hiszen az Egyesült Államokban jelenleg 55 ezer embert tartanak nyilván 30 millió dollárosnál nagyobb vagyonnal, márpedig a három dobogós ezeknek kevesebb mint az egyharmadát adja ki.

A kérdés az, miként tudnánk még inkább teríteni a szupergazdagokat az ország különböző részeire?” - tette hozzá a nagy kérdést David Friedman.

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, szülőnk, a Kívül tágasabb oldalán! Rengeteg jó sztorival, linkekkel, érdekességekkel és játékkal várjuk!