A héten jelent meg a Forbes Amerika leggazdagabb embereit felsoroló listája. Az élen a már megszokott nevek (Bill Gates, Warren Buffett és Larry Ellison), a milliárdosok között hip-hop előadó nem szerepel – még...

A dollármilliárdossá válás felé vezető úton öten jutottak eddig a legmesszebb: Sean „Diddy” Combs, Shawn „Jay-Z” Carter, Andre „Dr. Dre” Young, Bryan „Birdman” Williams és Curtis „50 Cent” Jackson. Mindannyian kilenc számjegyű (azaz minimum százmillió dolláros) vagyonnal rendelkeznek... A kérdés: ki lesz az első, aki átlépi a bűvös határt?

Sean „Diddy” Combs

A Forbes számításai szerint jelenleg Diddy áll a legközelebb ehhez, becsült vagyona 500 millió dollár körül lehet. Vagyona megduplázása nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak, például a világ egyik legjelentősebb italgyártójával, a Diageóval kötött vodkaszerződése ezt önmagában is biztosíthatja.

A Diddy reményei szerint hamarosan piacra kerülő Ciroc eladásaiból a sztár is részesül majd. Az előadó természetesen több más cégben is érdekelt, így például a ruházati Sean Johnban és az Enyce-ben, a marketinggel foglalkozó Blue Flame-ben, és természetesen van zenekiadója is, a Bad Boy.

Jay-Z

Nem sokkal Diddy mögött találjuk Jay-Z-t, a maga 450 millió dolláros vagyonával. Beyoncé férje 2007-ben eladta saját Rocawear nevű ruházati cégét (szolid 204 millió dollárért), majd egy évre rá aláírt egy tízéves szerződést a koncertszervező és kiadó céggel, a Live Nationnel – ezért 150 millió dollárt kapott.

Természetesen Jay-Z is több vállalatban érdekelt, ilyen a 40/40 klublánc, a Translation hirdetési cég, a kozmetikumokkal foglalkozó Carol's Daughter és a várhatóan hamarosan Brooklyn Netsé változó New Jersey Nets kosárcsapat.

Dr. Dre

Ha majd év végén visszatekint 2011-re, Dr. Dre alighanem élete egyik legsikeresebb időszakának tartja majd az idei évet. Minden oka meg is lesz rá, hiszen 250 millió dolláros vagyonának egy jelentős részét egy idei üzletnek köszönheti.

Még 2008-ban alapított az Interscope főnökével, Jimmy Iovine-nal egy Beats Electronics nevű céget, aminek 51 százalékát idén 300 millió dollárért megvette a HTC. Miután Dr. Dre az üzlet előtt a cég egyharmadának tulajdonosa volt, némi számolgatás után kiderül, hogy szerény 85 millió dollárt vihetett haza – adózás után. (A maradék részesedése még így is ér körülbelül 100 millió dollárt – alighanem ezt hívják jó üzletnek.)

Birdman

Birdman a hip-hop szcéna azon kasztjához tartozik, akik szívesen dicsekednek a pénzükkel, neki van is mivel. A New Orleans-i születésű rapperből lett zenei mogul két évtizede, a testvérével alapította meg a beszédes nevű Cash Money Recordsot, 1998-ban pedig egy meglehetősen előnyös, 30 millió dolláros szerződés keretében csatlakoztak be a Universal-istállóba.

A kiadóhoz olyan előadók tartoznak, mint Drake, Nicki Minaj és Lil Wayne, így aztán nem csoda, hogy Birdman vagyonát 100 millió dollár körülire becsüli a Forbes (saját állítása szerint ennél jóval nagyobb összegről van szó).

50 Cent

Birdmanhez hasonlóan 50 Cent vagyonát is 100 millió dollár körülire becsülik, aminek döntő részét azzal alapozta meg, hogy 2007-ben eladta a Vitaminwaterben lévő részesedését. Bár rendesen kiköltekezik (előszeretettel költ autókra és házakra), azért a bevételek is csordogálnak rendesen, elsősorban a jogdíjakból, koncertekből, videójátékokból, könyvekből, ruhákból és fejhallgatókból.

Bár a listán közvetlen ellenfele Birdman, ő mégis inkább Jay-Z-hez méri magát. Mint mondja, egészséges verseny van közöttük és kölcsönösen inspirálják egymást zenei és üzleti téren is.

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, szülőnk, a Kívül tágasabb oldalán! Rengeteg jó sztorival, linkekkel, érdekességekkel és játékkal várjuk!

Ha tetszett a poszt, olvassa el ezeket is:

Lessen be Jennifer Lopez új otthonába!

A világ legdrágább farmere

Húsz év után – ünneplés luxussal