A gazdasági válság nem kíméli a gazdagokat sem, így aztán nem csoda, hogy virágzásnak indultak a külön rájuk épülő zálogházak. Ezekbe nem a családi ezüst utolsó darabkáit hordják be, hanem egy-egy Lamborghinit, méregdrága svájci órát, vagy ékszereket.

Az persze nem újdonság, hogy a leginkább lekötött tőkével rendelkező gazdagok néha megszorulnak készpénzzel – ilyenkor mindig is jó szolgálatot tettek az elitnek szóló zálogházak. A gazdasági válság kitörése óta azonban alaposan megszaporodtak a készpénzhiányos gazdagok, akik ilyenkor kénytelenek (legalábbis időlegesen) megválni egy-egy értékesebb ingóságuktól.

Nincs ez másként az Egyesült Államokban, Floridában sem, ahol Boca Ratonban is több speciális zálogház található, ahová az Hublot óráktól kezdve a Jimmy Choe-cipőkön át egészen a sportautókig bármit be lehet adni.

Kicsit körülnéztünk, és kiderült, a környéken nincs olyan zálogház, amely a gazdagokat szolgálná ki” - mesélte a tulajdonos, Seth Marcus. Még ha magukat nem is szívesen hívják zálogháznak, azért mégis csak arról van szó, hogy ezek a vállalkozások pénzt adnak a cserébe beadott tárgyakért. A különbség elsősorban a nagyságrendekben van. Aki egy ilyen zálogházba bemegy, annak nem 50-100 dolláros gondjai vannak, hanem mondjuk 100 ezer dollárosak.

Egy coloradói vállalkozás, a válság legmélyén, 2009-ben alapított Boomerang Lending legutóbb egy Ducati versenykerékpárt (90 ezer dollár), egy Corum Golden Bridge órát és egy Picassót is bevett. A dolog nem is olyan apró szépséghibája az általuk kért 48 százalékos kamat.

Na, sok egyéb mellett ez utóbbi tétel az, amiért lassan Magyarországon már meg sem jelenhetnének... (Gavallérosan eltekintve a jómódú ügyfélréteg szinte teljes hiányától.)

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, szülőnk, a Kívül tágasabb oldalán! Rengeteg jó sztorival, linkekkel, érdekességekkel és játékkal várjuk!

Ha tetszett a poszt, olvassa el ezeket is:

Íme, a világ legöregebb pezsgője!

Itt a 60 millió dolláros álomlakás!

Ki lesz a hip-hop első milliárdosa?