Nem is gondolná az ember, de 2011-ben az egyik legsikeresebb szakma a komornyiké volt, az igény drámaian megemelkedett a jól képzett szakemberek iránt. Az ok? Természetesen megint Kína.

Az Angol Komornyikok Szakmai Céhének adatai szerint idén 20 százalékkal több szakembert képeztek ki mint tavaly, miközben az igény folyamatosan nő. Egy másik, elsősorban képzéssel foglalkozó szervezet, a londoni Bespoke Bureau egyenesen 52 százalékos emelkedésről számolt be.

A komornyikság kifejezetten jó üzletnek számít, hiszen világszerte nő az igény – a Bespoke Bureau nemrég közvetített ki egy szakembert egy gazdag Arab Emirátusok-beli családnak, 158.390 fontos (57 millió forintos...) éves fizetésért.

Komronyikból tehát komoly hiány mutatkozik, az ok pedig: Kína. (És India és a Közuel-Kelet.) Az újonnan meggazdagodott kínaiak ugyanis rájöttek: nem elég megvenni a sok millió dolláros, márványpadlós, csúcsluxus ingatlanokat, az sem árt, ha valaki ismeri az (illem)szabályokat is.

A másik irányvonal az alkalmi szolgáltatás. Vállalkozások alapulnak az időszakonkénti igények kiszolgálására, az egyik, a The Occasional Butler óránként 50 fontért (18 ezer forintért) bocsát bárki rendelkezésére képzett szakembert. Ezt az összeget már a felső-középosztály tagjai is megengedhetik maguknak.

Ezek nem az ultragazdagok, akiknél korábban dolgoztam. Ugyanakkor néha ők is szívesen rendeznek egy-egy igényesebb fogadást” - fogalmaz Lloyd White, aki korábban egy amerikai multimilliárdos szolgálatában állt.

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on ! Rengeteg jó sztorival, linkkel, érdekességgel várjuk!

Ha tetszett a poszt, olvassa el ezeket is:

Az év legdrágább luxuscikkei

A 12 millió fontos meglepetés

Amerikai és magyar gazdagok

Nyit a világ legnagyobb luxusóraszalonja

Magánsziget luxusvillával eladó