Ha igazán dúsgazdag, milliárdos parlamenti képviselőket akarunk látni, akkor ne valamelyik nyugati ország felé vessük figyelő tekintetünket, hanem Kína felé. Igen, a formailag kommunista Kína felé...

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

Kemény adattal indítunk, úgyhogy érdemes jól megkapaszkodni: a kínai törvényhozás 70 leggazdagabb képviselőjének összvagyona 89,8 milliárd dollár. Már ez is egy jelentős balhorog, ám az igazi mélyütést az viszi be, ha ehhez viszonyításképp hozzátesszük: ez több mint a tízszerese (!!) az amerikai kongresszus képviselők, a Legfelsőbb Bíróság tagjai és az elnök összesített vagyonának. Nem semmi...

Ha ez nem lenne elég, azt is eláruljuk, hogy a kínai politikusok elképesztő ütemben gazdagodnak. Tavaly például az összvagyonuk 11,5 milliárd dollárral (az előző évihez képest 15 százalékkal) nőtt.

A Bloomberg amerikai gazdasági hírügynökség szerint ez a hihetetlen gazdagság komoly kihívás elé állíthatja majd a kínai vezetők új, idén megnevezendő generációját, akiknek nem kis erőfeszítésükbe kerül majd kordában tartani az esetlegesen feltörő szociális feszültségeket. (Az egy főre eső éves bevétel Kínában még mindig csupán 2425 dollár.)

Nyugati megfigyelők ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy ameddig folytatódik a kínai gazdaság növekedése, addig aligha kell osztályharcoktól tartani. A korrupció viszont folyamatosan jelen lévő probléma, amit ugyanakkor a vezető politikusok is felismertek és megpróbálnak visszaszorítani (vagy legalábbis úgy tenni...), miközben keményen kézben tartják az államot és a tömegkommunikációt is.

Ha tetszett a poszt, olvassa el ezeket is!

Lessen be Britney Spears otthonába!

A legdrágább világ körüli hajóút

Csodapalota 78 millió dollárért

Minden idők legdrágább Bentley-je

Szuper házat vett Kyra Sedgwick és Kevin Bacon