Gyakorlatilag özönlenek a világ milliárdosai a brit fővárosba, ahol szakmányban vásárolják fel a nem ritkán 40 millió fontos ingatlanokat. De miért?

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on!

Csak idén 4 milliárd fontot költöttek luxusingatlanra Londonban, ami önmagában is egészen elképesztő összeg, de igazán akkor húzzuk fel a szemöldökünket, ha arra gondolunk, hogy 2010-ben még csak 2,1 milliárdot költöttek. Mi lenne, ha nem lenne válság?

A szakemberek szerint az őrült vásárlási roham oka elsősorban a „jóindulatú és adóhatékony” brit ingatlantörvényekben keresendő (és persze azért London gazdasági, kulturális téren elfoglalt kiemelkedő szerepét se felejtsük el).

London tartja a világrekordot a legdrágább lakás kategóriában (a One Hyde Park nevű épületben [a poszt képei is erről készültek] ennyiért kelt el az egyik ingatlan, mint arról többször is írtunk a Kívül tágasabbon és a Gazdagisztánon is – például itt, meg itt és persze itt is…) 136 millió fonttal, és nem messze a Knightsbridge-i ingatlantól található az a Bulgari által építtetett ház, melyet 80-100 millió font közötti összegért adtak el.

A Savills ingatlanközvetítő kutatási igazgatója, Yolande Barnes szerint a robbanásszerű növekedés elsősorban a külföldről beáramló pénzeknek köszönhető. Döbbenets adatok, de az 5 millió fontnál drágább ingatlanok háromnegyedét külföldiek vásárolják meg, a 30 millió fontnál drágább házak és lakások esetében pedig kizárólag (!!) külföldi fektetett be idén.

Visszatérve a megengedő törvényekre, ezek közül első helyen érdemes megemlíteni, hogy a brit szabályozás nem tiltja, hogy offshore cégek vásároljanak ingatlant, ami értelemszerűen elképesztő előnyt jelent a milliárdosoknak. Más kérdés, hogy a gyakorlat kritikusai szerint ez a törvény egyedül évi 750 millió fontot vesz ki a brit kincstár zsebéből.

Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a Londonban vásárlóknak jóval kisebb bürokráciával kell megbirkózniuk, mint azoknak, akik például New Yorkban szeretnének lakáshoz jutni. Ott ugyanis a társasházak döntő többsége közös tulajdonban van, ami azt jelenti, hogy a tulajdonosok mindegyikének hozzá kell járulni az új lakó érkezéséhez.

A szupergazdagok egy reggel felébrednek és azt mondják: 'Kell nekem egy új lakás, kell egy repülő', majd fogják magukat és megveszik” - mondja Gary Hersham, a luxusingatlanokkal foglalkozó ügynökség, a Beauchamp Estates ügyvezetője.

Azt kell megérteni, hogy ezek a vásárlások nem az értékről szólnak. A világban rengeteg a bizonytalanság, az emberek azért jönnek Londonba, hogy fenntartsák a megszokott életszínvonalukat. Nekik a pénz nem számít – mindegy, hogy 20, 30 vagy 40 millió fontot költenek” - teszi hozzá a szakember.

A legújabb divat a luxusszállodák közelében épült házakban vásárolni, mert ezek jellemzően jó kapcsolatot ápolnak az adott hotellel, így a tulajdonosok könnyen igénybe vehetik a szolgáltatásokat. A már említett One Hyde Park mellett például ott a Mandarin Oriental hotel.

Ezek az emberek igénylik az összes játékot – a légkondicionálást, a parkolószemélyzetet, stb. Olyan zaklatott életet élnek, hogy elvárják: akár hajnali háromkor is egyetlen telefonjukba kerüljön csak egy hamburger” - fogalmaz Gary Hersham.

Ha tetszett a poszt, olvassa el ezeket is:

Karácsonyra vegyen csodajachtot!

Még soha nem került ennyibe semmi

Ide költözhet Ashton Kutcher

Elkészült a szupermodell csodapalotája

Ettől könnybe lábad a szeme