Halj meg és gazdag(abb) leszel! Ez lehetne mai posztunk mottója, hiszen listánkra csak elhunyt sztárok kerülhettek fel. Vajon melyikük hozta a legtöbb pénzt az elmúlt egy évben az örökösöknek? Rögtön kiderül!

Már két éve, hogy Michael Jackson elhunyt, de Pop Királya még mindig rengeteg bevételt szállít az örökösöknek. Olyannyira, hogy bár az elmúlt 12 hónapban jelentősen kevesebb pénzt hozott (170 millió dollárt a megelőző év 275 milliójához képest), de ez még mindig bőven elég arra, hogy egyrészt vezesse a Forbes által összeállított elhunyt hírességek listáját, másrészt hogy az összesített listán is tartsa a második helyet (a U2 mögött).

A listán szereplő 15 híresség egyébként összesen 366 millió dollárt keresett az örökösöknek 2010 és 2011 októbere között, ami világosan mutatja, hogy a halál egyáltalán nem jelenti a véget a sztároknak (legalábbis ami a pénzügyi vonatkozást illeti).

A pénzeszsák Cirque Du Soleil

Ráadásul egy új játékos is beszállt a körforgásba, alaposan megdobva a forgalmat: a Cirque Du Soleil. A világhírű attrakció ugyanis előszeretettel turnézik tematikus műsorral, nemrég indult például a "Michael Jackson: The Immortal World Tour", ami ha sikeres lesz (márpedig miért ne lenne), akkor ismét alaposan megdobja a Pop Királyának bevételeit. (A kiadásokon és a bevételeken is osztozik a Michael Jackson hagyatékát kezelő cég és a Cirque Du Soleil, utóbbi ráadásul jogdíjat is fizet az előadáson felhasznált dalok után.)

A siker gyakorlatilag garantált: a Cirque Elvis-showja („Viva Elvis”) ugyanis nem kevéssel járult hozzá Elvis Presley 2. helyéhez a listán. Az egy év alatt megkeresett 55 millió dollár önmagában sem csekélység, persze van is miből összeszedni: az énekes Graceland nevű birtoka mágnesként vonzza a rajongókat, a dalaiból összeállított Las Vegas-i showra pedig 175 dollár a jegy.

Egy pillanatra visszatérve még a Cirque-re, a Beatles-show is szépen hoz a konyhára, John Lennon így lehet 5. a listán (12 millió dollárral), és George Harrison örökösei is nyilván elfogadhatónak érzik az egy év alatt megkeresett 6 millió dollárt (ami a 13. helyre elég).

Persze nem csak énekesként és/vagy dalszerzőként kereshet valaki sokat a halála után. Példa erre az idén márciusban elhunyt Elizabeth Taylor (fenti képünkön), aki John Lennonnal együtt 5. a listán. A bevétel nagy része a hatalmas sikert arató parfümből, a White Diamondsból származik, amely csak az Egyesült Államokban és csak tavaly 54 millió dollár bevételt hozott. Ráadásul a Christie's december közepén árverezi el a néhai filmcsillag ékszereit, és műkincseit, amiből csak az előbbiek akár 30 millió dollárt is érhetnek.

Ha az Elizabeth Taylor örökségét kezelők ügyesek, akkor akár Marilyn Monroe-i magasságba is emelhetik, ami nem csekélység, tekintve, hogy Monroe a lista idei 3. helyezettje 27 millió dollárral, köszönhetően annak, hogy a Bob Marley örökségét is kezelő Authentic Brand Management megvásárolta a jogokat és már dolgozik egy kávéház-licensz létrehozásán (ruhamárka, parfümök és kozmetikumok már vannak).

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, szülőnk, a Kívül tágasabb oldalán! Rengeteg jó sztorival, linkekkel, érdekességekkel és játékkal várjuk!